top of page

Presència de GarrafCoopera en la Taula Rodona Jornades Solidàries de Sitges

Fem difusió de la crònica sobre la Taula Rodona de les Jornades Solidàries (Sitges) on va participar GarrafCoopera, de la mà d'Antoni Carreño:


El passat dissabte 17 de març va tenir lloc a l’auditori Miramar una taula rodona sota el títol: “Canviar el món és també a les teves mans”, dins de les activitats organitzades des de les Jornades Solidàries. Aquesta vegada els participants varen ser ONGs d’àmbit comarcal, estatal i internacional, que treballen perquè un altre món sigui possible. Breument, ens explicaren la tasca principal que desenvolupen i com hi podem col.laborar. Les seves reflexions, cadascun des del seu àmbit, foren complementàries i ens ajudaren a repensar sobre molts dels reptes que té al món avui dia.


La Núria Toledano, de la Junta Directiva de SETEM, ens explicava que Setem posa l ‘ènfasi del seu treball en la sensibilització de la població i la denúncia de les injustícies, així com en afavorir l’ apropament dels nostres joves a d’altres cultures a través dels Camps de Solidaritat fomentant el coneixement, intercanvi i la superació d’estereotips.


En Francesc Mateu , Director d’Oxfam Intermón a Catalunya, ens explicà que el model de cooperació lineal està ja superat. En un món tan globalitzat, no només cal ajudar a sortir de la pobresa, sinó que és necessari fer incidència política i empoderar a la gent. No es tracta de generar més riquesa, sinó de combatre la desigualtat. Per això és important tenir una bona fiscalitat, la re-distribució de la riquesa passa per a canviar la fiscalitat. Intermón aposta pel comerç just i per això, tots els productes de les seves botigues són productes produits en condicions justes. És important fer la tasca de conscienciar als consumidors. I en un món que no es linial, el voluntariat tampoc potser linial


En Toni Carreño, de Garraf Coopera, afegí que la cooperació ha d’incorporar l’ecologia, la lluita pel canvi climàtic, i l ‘agricultura ecològica. Per això des d’aquesta petita ONG Vilanovina treballen amb una cooperativa de dones de roba ecològica al Brasil, però darrerament han optat també per a treballar localment amb projectes medioambientals aquí. Proposen als nostres ajuntaments, dedicar el 0,5% de l’IBI a projectes per a recuperar el nostre entorn. Afirmen que cal revisar cap a quin model de desenvolupament volem anar, ja que el planeta no és infinit.


Per últim, en Joan Parra, des del grup local del Penedès d’Amnistia Internacional, ens explicava que la tasca de la seva Ong havia canviat amb la globalització. Abans, els països occidentals eren els països on es respectaven els drets humans i la seva lluita es centrava en defensar aquests drets als altres països del món. Avui dia, també a la nostra Europa hi manquen drets humans, llibertats, acollida als refugiats, i proliferen els grups xenòfobs. Amnistia comença a treballar també en els nostres països.


Davant la pregunta sobre quin paper té el ciutadà avui dia per a treballar per un món millor, els participants contestaren que és difícil ser coherent al 100%. Cal anar canviant, però el canvi es fa lentament. Cal procurar cada dia ser una mica més coherents. També insistiren en la importància de l’educació per a que els infants, que són el futur del nostre món, treballin per un món més just.


La taula rodona fou moderarada per Joan-Pere Guzmán de Sitges Solidari, que comentà que l’Ong o entitat aquest mes de març cumpleix 18 anys d’existència. Un treball per la solidaritat a la nostra vil.la, que ja ha arribat a la majoria d’edat!


Entradas destacadas

Entradas recientes

Archivo

Buscar por tags

bottom of page