top of page

La Justa Trama en temps de pandèmia

El 19 de maig de 2020, Brasil va passar per primera vegada els 1.000 morts pel COVID-19 en un sol dia, i durant els mesos de juny i juliol va ser el país amb més morts a tot el món. Segueix amb una mitjana d’uns 1.000 morts/dia, i no hi ha cap indici que la corba baixi. Garraf Coopera treballa des de fa molts anys amb la cooperativa de cotó orgànic, La Justa Trama per millorar les condicions de vida de les treballadores brasileres. La seva presidenta, Nelsa Nespolo ens ha enviat aquest testimoni emotiu de com el COVID-19 ha afectat la vida a les cooperativistes:


<<Estem vivint temps molt anguniosos ja que res ens dona seguretat del que passarà el dia de demà. Març va ser un moment de molta preocupació. A mesura que anaven passant els dies i veient les notícies que arribàvem de Europa i més tard dels Estats Units, no ens podíem imaginar el Brasil amb més de 800 morts cada dia. No es va fer esperar. Mai ens havien pensat que al maig passaríem dels 1.000 morts diaris. És molt trist el govern que tenim, encara més en aquest moment, ni tenim paraules per classificar quant d’assassí està seient.​El dia 20 de març vam decidir parar, a dir la veritat vam baixar les persianes. També, amb tot això, vàrem tancar el banc comunitari (Justa Troca). La reacció de la comunitat va ser de molta ansietat i pressa per pagar els préstecs que el banc popular de la comunitat Justa Troca havia fet i això ens va commoure molt, més encara sabent que amb la pandèmia la situació laboral i de renda de les persones anava empitjorant. Al Brasil estem amb més de 13 milions d’aturats, sense comptar la gent que ja hi eren en feines precàries... i totes les formes de renda van desaparèixer!


Nelsa, a la dreta amb una cooperativista de Unisol, presenta, al mes de març, les primeres mascaretes.

Al decidir parar la producció de roba ens vàrem posar d’acord en fer 600 mascaretes per a donar a la comunitat. Això ens va fer aconseguir contraparts que ens paguéssim per a que continuéssim fent mascaretes per a donar als moviments socials. Vam aconseguir companys/ socis/parceiros que ens van pagar per continuar fent mascaretes per a donar als moviments socials i la població més pobra dels barris de Porto Alegre. Els governs estan absents en aquest tema de les mascaretes i, en general, per a quasi tot, ja que els únics qui estan tenint cura dels pobres són els moviments socials i les persones solidàries.


Vam identificar les persones que estan en situació més calamitosa de pobresa - la llista augmenta cada dia que passa! Juntament amb UNISOL (Unió de Cooperatives Solidàries de Brasil) i la JUSTA TRAMA vam fer un projecte per a la Fundació Banco do Brasil i vam aconseguir fer cestas básicas d’aliments procedents de l’agricultura familiar, mascaretes de cotó orgànic més sabó fet d’oli de cuina utilitzat, que vam entregar dos vegades a les 90 famílies més necessitades.Després, amb recursos locals, vam ampliar l’acció i vam entregar 34 noves cestes per a famílies que esperaven. En total, vam aconseguir alimentar el 10% de la nostra vila (comunitat Nossa Senhora da Aparecida, d’uns 3.600 habitants al Bairro Sarandi de Porto Alegre).

A més, vam aconseguir unes altres 500 cestes que vam lliurar a altres ciutats i per a altres treballadors de l’economia solidària, en especial recollidors de brossa i altres residus. Més de 1.250 cestes bàsiques. (Nota: una cesta bàsica d’alimentació, sense fruita, té un valor aproximat de 30€ i arriba per a quatre persones durant 10 dies.)

Ens vam emocionar molt els dies d’entrega. En la gran majoria dels casos, són les dones les que les venen a buscar. Porten l’emoció en la seva mirada, i gairebé no poden amb el pes - porten els seus carretons de mà o es col·loquen les cestes sobre el cap. No hi ha problema que les pari! Altres porten els seus petits que tenen la mateixa emoció en la mirada

Vam donar un pas mes. Juntament amb la unitat de salut local i el banc comunitari vam decidir anar de casa en casa donant a cada família un kit de dues mascaretes i dos trossos de sabó fet d’oli de cuina reutilitzat, perquè puguin rentar les mans i les mascaretes.


La recepció és la millor que us podeu imaginar. La foto al costat de la Helena, esperant a l’altra costat del cercat, expressa com si ens estiguessin dient (i alguns ho fan): “Gràcies per tenir cura de nosaltres!”.


Juntament amb el banc comunitari, la nostra cooperativa ens hem tornat una referència especial per a la comunitat, i una referència de inspiració i model a ser seguit, més que mai en el sentit de que la vida passa/aconteix en el barri, en la vila, i és enllà a on hem d’estar amb les nostres accions i la nostra organització.I com estan les altres parts de la Justa Trama?


  • A ADEC (Ceará, cotó agroecològic) pura felicitat, tindrà la millor collita de la seva història. Començaran a recollir el cotó. El cotó és com si ni estigués patint la pandèmia, està lindo, encara que els agricultors estiguin tots aïllats. I és difícil per què depenen de la compra d’alguns productes de les ciutats i Ceará és un dels estats que té un nombre més grans de casos de Brasil (NT: de fet el president de ADEC i alguns altres agricultors han passat el virus, però ja estan recuperats).


  • En AEFAF (Itamaratí, Mato Grosso do Sul) tot està parat, també. Cada agricultor està aïllat en la seva propietat. Estan conversant amb la Embrapa (Empresa Brasileira de Recerca agropecuària) sobre la renovació de les llavors ja que aquí el planter es realitza en la meitat del segon semestre.


  • COOPERTEXTIL (Pará de Minas, Minas Gerais) ha reduït el nombre de cooperats treballant per ser personal de risc i per la situació en general. Estan vivint una situació molt difícil perquè la renda ha disminuït molt.


  • En la cooperativa AÇAI (Porto Velho, Rondônia) tenen la botiga tancada i la seva única renda prové de fer mascaretes, lluny de la seva finalitat que son els productes artesanals. Com, a més, la majoria tenen més de 60 anys, estan tenint molta cura. De fet dos membres cabdals de la cooperativa també han passat el Covid, durant juliol.


Estem fent moltes campanyes per a la venda dels productes, de les mascaretes i dels teixits. Hem produït més de 40.000 mascaretes de cotó orgànic. Estem a més amb tres dones més treballant a cases seves (NT: Univens, està composta per 23 dones cooperades), i també hem fet productes per l’Institut Renner i hem produït 24.200 saquets de cotó de la Justa Trama i més de 10.000 mascaretes amb el seu teixit, treballant amb cinc grups més de la perifèria de Porto Alegre. Això ens permet garantir la renda tant a Univens com a la Justa Trama.


No parem. Ens continuem cuidant. I cuidant la nostra vida i de la vida de les nostres comunitats.


I estem agraïdes de la companyia especial de vosaltres. Vosaltres sou part de totes les nostres accions.

Moltes gràcies.>>

Nelsa Nespolo, presidenta de la cooperativa central del cotó orgànic Justa Trama.

Distribució dels mitjans de producció i organització de la cooperativa Justa Trama

Entradas destacadas

Entradas recientes

Archivo

Buscar por tags

bottom of page