top of page

Restaurat el camí d’Ortoll – però amb mancances!

L’arranjament del camí d’Ortoll a finals d’octubre i a l’inici de novembre ha millorat notablement el seu aspecte i transitabilitat.


L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprofitat una subvenció de la Diputació per restaurar tres camins, entre ells el camí d’Ortoll que connecta el camí de Sant Gervasi amb la rotonda del c. Dr. Zamenhof. Ja fa anys que aquest camí estava en molt mal estat. Quan plovia es formaven grans bassals al tram superior a prop de la rotonda, i a la part baixa, l’aigua havia erosionat el camí tant que resultava gairebé intransitable – sobretot per als ciclistes. A més a més, s’havien esfondrat diversos trams dels marges de pedra seca.


Amb el projecte de restauració s’ha restaurat gran part d’aquests marges, i al camí s’ha posat una capa nova de terra compactada (tot u). El resultat és un camí molt més agradable i transitable, però no tot ha sortit bé.


La intenció dels tècnics de l’Ajuntament era posar el ferm nou de manera que les “aigües vagin cap al lateral” (paraules del tècnic municipal, Ton Roure, en una entrevista amb Canal Blau que podeu veure aquí). D’aquesta manera s’evitaria l’erosió i la formació de bassals.


Desgraciadament, la intenció del tècnic dista molt de la realitat. El primer dia de pluja després de finalitzar l’obra, es va formar un bassal enorme que ocupava tota l’amplada del camí i impedia el pas de la gent. També es van formar altres bassals més petits a ple centre del camí. Resulta que el ferm del camí acabat no s’inclina cap al costat. Tampoc disposa de cap altra forma de drenatge, i és, per tant, previsible que el camí en poc temps es degradi de nou i torni a tenir l’aspecte que va tenir fa uns mesos. Això no és una obra ben feta. Demanem que es faci el drenatge necessari perquè l’obra duri molts anys.


El camí segueix sense un drenatge eficient i es formen grans bassals quan plou. A l’esquerra, el camí d’Ortoll després de la reforma, a la dreta abans. Desgraciadament, la diferència és mínima.


La renovació del camí, també, té un altre problema. El camí d’Ortoll és un antic camí ramader i forma part de la Ronda d’Adarró que és un circuit senyalitzat de 4,6 km per passejar a peu i amb bicicleta – i sense cotxes! Una vegada acabades les obres de millora s’ha observat un cert trànsit de cotxes pel camí que no existia abans pel mal estat del camí. És previsible que aquest trànsit augmentarà a mesura que la gent s’adoni del bon estat del camí. Per això, considerem urgent prohibir el pas de cotxes (excepte veïns). Actualment només està prohibit l’entrada amb cotxe a l’hora d’entrada i sortida d’alumnes de l’escola Llebetx.


FOTO ESQUERRA: Un cotxe baixa pel renovat ferm del camí d’Ortoll. Abans no es veia trànsit de cotxes pel mal estat del camí. FOTO DRETA: Un senyal permet el trànsit de cotxes excepte a l’hora d’entrada i sortida d’alumnes.


Plànol de la Ronda d’Adarró, indicant amb lletres més grans el Camí d’Ortoll i el Camí Corral d’en Cendres.


A més de la reforma del camí d’Ortoll, la Ronda d’Adarró també ha experimentat altres millores aquest últim trimestre. S’ha completat la senyalització del circuit i s’ha restaurat el camí del Corral d’en Cendres. Voluntaris de Garraf Coopera han desbrossat tot el camí i reconstruint, aproximadament, la meitat dels seus marges de pedra seca.Camí Corral d’en Cendres. Després de l’estiu, s’ha desbrossat tot el camí i, també, s’ha restaurat gran part dels marges de pedra seca.


No obstant això, el punt negre de la Ronda d’Adarró segueix sent el tram que transcorre entre el camí d’Ortoll i el camí del Corral d’en Cendres al costat mar de la C-246a. Fer-hi una separació de fusta per protegir vianants i ciclistes del trànsit motoritzat és considerat pel Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible com a una mesura urgent i de màxima prioritat. Però van passant els anys, i el govern municipal segueix sense fer res, malgrat que la mesura implica una despesa mínima. Demanem que el Govern Municipal faci la tanca de separació ja. Volem que la Ronda d’Adarró sigui segura. Ja hem esperat suficient!La C-246a entre la rotonda del c. Dr. Zamenhof i l’inici del camí del Corral d’en Cendres. Fa sis anys diferents associacions va demanar una tanca per protegir els vianants dels cotxes de la carretera, i fa molts anys, també, que el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible ho considera una mesura urgent i prioritària. Però el Govern Municipal segueix sense fer cas.

Entradas destacadas

Entradas recientes

Archivo

Buscar por tags

bottom of page