top of page

Plataforma Defensem l'Ortoll - Sant Gervasi

Plataforma Defensem l'Ortoll-Sant Gervasi és un col·lectiu de persones i associacions ciutadanes que neix l’any 2011 per defensar, reivindicar, re-naturalitzar i posar en valor els espais naturals de Vilanova i la Geltrú.
L'Ortoll i Sant Gervasi és una zona verda de 98 hectàrees situada al sud-oest de Vilanova i la Geltrú, i a només 10 minuts del centre de la ciutat! És una de les últimes zones verdes sense urbanitzar del litoral català (de fet, l’última sense protegir entre Altafulla i Mataró). És un paratge únic amb presència humana prehistòrica, adjacent al jaciment arqueològic de la vila iberoromana d'Adarró.
Gaudeix d’una increïble xarxa de camins, on es poden trobar elements de gran valor etnològic, ecològic i agrari. La major part de l’Ortoll és sòl urbanitzable i, fins fa poc, es trobava en estat d’abandonament i degradació. En un esforç comú per la seva rehabilitació, l’Ortoll pot esdevenir una gran zona natural i ecològica on, a més, sigui un espai de desenvolupament social, de treball, esport i lleure. Entre tots i totes aconseguirem convertir-lo en un veritable pulmó verd per Vilanova i en un entorn fantàstic a un pas del centre.
 

OBJECTIUS DE LA PLATAFORMA DEFENSEM L’ORTOLL

La Plataforma pretén impulsar la creació d'Espais Naturals protegits i restaurar el medi ambient del territori. Treballem i perseguim:

 

·        Fomentar canvis en les normatives municipals i generals i/o vetllar pel compliment de les existents amb l’objectiu de protegir els espais naturals del municipi.

·        Fomentar la participació pública ciutadana coordinada i el contacte humà per la recuperació i millora de l’entorn natural i potenciar la planificació i desenvolupament de polítiques de respecte del medi natural i de la ciutat.

·        Recuperar la cultura (agricultura, flora, fauna, història, salut, saber popular, tradicions, etc.) i recrear el sentit comunitari de pertinença a un poble i a un entorn a través de la cooperació de grans i petits.

·        Aturar la pèrdua de sol agrícola i forestal i de biodiversitat i l'abandonament dels espais periurbans de la ciutat.

·        Contribuir a la creació d’un entorn natural a Vilanova i la Geltrú a 10 minuts del centre de la ciutat, que permeti l’activitat esportiva, el treball, el lleure i l’ecoturisme.

ACCIONS

·        La recuperació del Camí d’Adarró a Santa Llúcia – Carretera vella de Cubelles i la xarxa de camins rals i ramaders del municipi (un camí històric que arriba fins a la Cerdanya)

·        La recuperació, re-naturalització i cura de l’espai conegut com Turó del Sèu, a través d’un conveni d’ús i custòdia amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

·        Sensibilització ciutadana: Projectes d’Aprenentatge i Servei amb centres d’Educació Secundària; passejades pel Circuit d’Adarró; jornades de reconstrucció de camins ramaders i murs de pedra seca; neteja i restauració natural del territori, etc

·        Accions amb altres col·lectius de voluntariat i jornades obertes al públic com el dia del medi ambient, el dia de la terra, la setmana de la natura, el Clean-up day; amb l’objectiu d’aturar en el canvi climàtic.

Diptic 3 ed3.jpg

Visita l'antiga pàgina de la Plataforma Defensem l'Ortoll Sant Gervasi per conèixer més:

bottom of page